4 Natuurkwaliteiten

Er zijn 4 natuurkwaliteiten in jou en alles om ons heen: Warm, Koud, Droog en Vocht.

Spreek de taal van de natuur, die wordt door iedereen verstaan. Zo zorgen we samen voor een gezonde wereld.

Renée Koenders en Esther Tenhagen

Renée en Esther zochten een systeem om de ontwikkelingen in de alternatieve en gangbare gezondheidszorg te duiden en een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen voor een betere communicatie. Zij herontdekten het belang van de natuurkwaliteit Vocht dat samen met drie andere natuurkwaliteiten het fundament vormt van de vier elementen.

In 2004 zijn zij met het onderzoek naar de vier natuurkwaliteiten begonnen. Het onderzoek loopt nog steeds en heeft geleid tot diverse publicaties, een basisboek: Èn simpel èn complex, natuurlijke gezondheid in de praktijk. En een vertaling van het basisboek naar de fytotherapie: Plantengeneeskunde.

Renée Koenders heeft sinds 1990 een praktijk in de natuurgeneeskunde, fytotherapie, klassiek homeopathie en acupunctuur. Vanaf 1992 is zij aan diverse hogescholen verbonden als docent fytotherapie en acupunctuur. Zij heeft een methode voor het onderwijs in fytotherapie ontwikkeld, gebaseerd op het systeem van de 4 natuurkwaliteiten. Renée wordt, mede doordat zij nog steeds de enige in Nederland is die haar Master of Science in Herbal Medicine heeft gehaald, vaak gevraagd als expert in de fytotherapie om haar visie te geven op ontwikkelingen in het vakgebied.

Haar visie op wetenschap is te lezen in het interview van het vakblad 'de Natuurgeneeskundige': http://www.nwp-natuurgeneeskunde.nl/downloads/nederlands-eerste-master-of-science-in-herbal-medicine.pdf

Esther Tenhagen heeft sinds 2001 een praktijk in de natuurgeneeskunde, fytotherapie en acupunctuur en is vanaf 2005 als docent natuurgeneeskunde werkzaam aan diverse hogescholen. Esther heeft, samen met andere docenten en voor verschillende opleidingen, het denk- en kennissysteem van de vier natuurkwaliteiten methodisch uitgewerkt. Tevens heeft ze diverse opleidingen in de natuurlijke gezondheid opgezet en vorm gegeven.