4 Natuurkwaliteiten

Er zijn 4 natuurkwaliteiten in jou en alles om ons heen: Warm, Koud, Droog en Vocht.

Spreek de taal van de natuur, die wordt door iedereen verstaan. Zo zorgen we samen voor een gezonde wereld.

ErvaringenAnja

Toen ik voor het eerst over de 4 natuurkwaliteiten hoorde begreep ik er he-le-maal niks van! En toen ik vervolgens ook nog in het hokje; Vocht en Koud werd geplaatst had ik het helemaal niet meer want Koud leek me kil en liefdeloos en zo zag ik mezelf absoluut niet. Maar al snel na die eerst keer dat mij het schema van de assen met aan de uiteinden die magische letters W., K., D., en V., werd voor getekend en uitgelegd had ik wèl het gevoel dat er iets heel belangrijks gebeurde! Inmiddels weet ik waar die letters voor staan, Warm, Koud, Droog en Vocht. En dat ze iets zeggen over hoe wij mensen in elkaar zitten. (Èn dat Koud niet hetzelfde is als liefdeloos;))

Jawel, wij passen met zijn allen in dat ene, kleine, overzichtelijke schema!

Mensen in een hokje plaatsen mag een slechte naam hebben, je kunt het ook anders bekijken......

Er is een plek op die assen waar een ieder van ons zich het lekkerste voelt, misschien omdat ie zo is geboren, misschien omdat ie er zich kan verschuilen, dat kan van alles zijn. En het maakt ook niet uit welke plek dat is, er is geen goed of fout, alleen een ziek en/of gezond. Voor een optimale gezondheid maakt het niet uit welke kant van welke as jouw voorkeur heeft, als je er maar vrijwillig en zelfstandig weg kunt, of juist naar toe als het nodig is.

Een heel groot iets terug gebracht tot deze simpele regel!

Want ieder mens heeft alle 4 de kwaliteiten in zich, ieder mens met hersens en een hart kan denken en voelen. Máár de een is van nature beter in het één en de ander gaat het andere makkelijker af. En door omstandigheden kunnen er problemen ontstaan in het gemak waarmee je van de ene kwaliteit naar de andere beweegt. Maar een gevoelsmens, Vocht, zal hoe dan ook ooit praktische beslissingen moeten nemen, Droog, en een intellectueel moet andersom ook in staat zijn lekker uit te huilen bij verdriet. Oftewel; je moet flexibel gebruik kunnen maken van alles wat elke as je te bieden heeft!

Dus niet dat je 'in je hok' moet blijven want 'zo ben jij'....dat excuus kan vanaf nu niet meer. Maar wèl dat je nu eenmaal een voorkeur, aanleg, talent hebt voor die ene kant, en dùs misschien iets harder je best moet doen aan de andere kant te komen. Òf daar hulp bij moet zoeken want soms is een kink in de kabel zodanig verwarrend en ziekmakend dat je daar zelf in je eentje niet uit komt.

Stop mij maar in een hokje, mijn wereld wordt er, naarmate ik de natuurkwaliteiten beter ga begrijpen steeds logischer, duidelijker en minder ingewikkeld door. En dat voelt goed en veilig! En het is op een bepaalde manier ook een heerlijke bevestiging van wat ik altijd ergens heb geweten; het leven kàn echt makkelijker!

En dat gevoel, dat inzicht gun ik jou ook, jij daar met je eigen unieke kwaliteiten!


Kimberly

In het eerste jaar van mijn opleiding klassieke homeopathie en natuurgeneeskunde kwam ik in contact met de vier natuurkwaliteiten. Deze werden eerst uitgelegd en daarna steeds vaker gebruikt om dingen te verklaren. Nu ik in het tweede jaar van deze opleiding zit, merk ik zelf pas hoe vaak ik de vier natuurkwaliteiten gebruik en hoe dynamisch het systeem van de vier natuurkwaliteiten voor mij is.

Ik zelf hou er niet zo van om mensen in hokjes te stoppen, wat in onze huidige maatschappij steeds vaker lijkt te gebeuren met begrippen als ‘autisme’, ‘ADHD’, ‘ADD’, etc. De vier natuurkwaliteiten zijn echter zo dynamisch en met elkaar verbonden, dat er geen sprake meer is van in een hokje stoppen. Je hebt over het algemeen 2 kwaliteiten waarbij je je het prettigst voelt en vanuit waar je meestal reageert, maar om gezond en vrij te zijn heb je evengoed de andere 2 nodig. Er is geen goed of fout, het is individualiserend.

Ik vind het zelf heel magisch om te merken hoe ik al heel snel de vier natuurkwaliteiten in iemand kan herkennen en aan de hand daarvan een persoon ook veel beter en diepgaander kan begrijpen. Een persoon is ineens veel makkelijker en logischer. Ik zie dan de samenhang in de gehele persoon op alle niveaus. Juist dit kan mij straks als therapeut helpen. Het maakt me gevoelig voor de ander.

De vier natuurkwaliteiten staan voor mij voor verdraagzaamheid, begrip en inlevingsvermogen. Het is een systeem om alles in het leven beter te kunnen begrijpen, verklaren en het om te kunnen zetten in een actie.

De vier natuurkwaliteiten zijn voor mij heel belangrijk en onmisbaar. Het is iedere keer weer die bevestiging vanuit de vier natuurkwaliteiten die mij een ‘aha, zo zit!’ momentje geven en me iedere keer weer laten lachen dat het zo passend is en altijd klopt.

Veel plezier met het ontdekken van de vier natuurkwaliteiten in het algemeen en in jezelf, gebruik ze om je te ontwikkelen in je eigen kwaliteiten!

Ik ben er trots op dat jullie mijn docenten zijn!Marike van Eijs vertelt haar persoonlijke verhaal over eczeem.