4 Natuurkwaliteiten

Er zijn 4 natuurkwaliteiten in jou en alles om ons heen: Warm, Koud, Droog en Vocht .

Spreek de taal van de natuur, die wordt door iedereen verstaan. Zo zorgen we samen voor een gezonde wereld.

Gezonde antibiotica!

Door Renée Koenders, MSc Herbal Medicine

Voorkom onnodig antibioticagebruik met deze ‘natuurbiotica’

Het heeft bijna een jaar geduurd, maar de publiekscampagne over het om het onnodig gebruik van antibiotica terug te dringen is eindelijk gestart: Daar wordt iedereen beter van lees verder.... Wat jammer dat het lijkt alsof het onderzoek naar nieuwe antibiotica of alternatieven ervoor zoveel geld zou moeten kosten: Lees verder..... Hieronder vind je een natuurlijk alternatief: effectief en niet duur!


Volgens de NRC van 25 juni 2015 zou minister Schippers ‘na de zomervakantie’ een publiekscampagne starten om het onnodig gebruik van antibiotica terug te dringen artikel NRC. Hebben jullie er al iets van gemerkt? Gebruik in plaats van antibiotica eerst onderstaande kruidenrecepten en we maken met z'n allen een grote stap in de goede richting!

Eén van de mooie eigenschappen van kruiden is dat ze heel snel effect hebben, als ze juist zijn voorgeschreven. Bij acute klachten werken onderstaande recepten binnen een paar uur. Deze ‘antibiotica’ werken niet alleen tegen de meeste bacteriën die zich op een plek bevinden waar je ze niet wilt hebben, maar ook tegen veel virussen en andere parasieten. Het ontziet de bacteriën die bij ons horen, zoals bijvoorbeeld onze darmflora en luchtweg bacteriën. Het zijn dus eigenlijk antibiotica en probiotica in één. Ik noem ze daarom ‘natuurbiotica’.

Om de natuur in je en om je heen gezond te houden kan je dus beter eerst deze natuurlijke antibiotica proberen. Werkt het niet snel genoeg, dan kan je altijd nog advies vragen aan je therapeut of huisarts. Wees je er van bewust dat deze aanpak alleen symptomatisch is, je zal iets in je leven moeten veranderen om niet steeds weer ziek te worden!


‘Antibioticum’ als smoothy

De ingrediënten zijn in de meeste supermarkten te koop. We adviseren om zo veel mogelijk biologische [EKO of Demeter] kwaliteit te gebruiken.

  • ‘Antibiotisch’ werkende ingrediënten: 1 zakje waterkers (Rorippa nasturtium-aquaticum) van 75 - 100 gram, 1 - 2 cm. verse gember (Zingiber officinale), 1 teen verse knoflook (Allium sativum), 1 verse Spaanse peper (Capsicum annuum) zonder pitten (naar smaak)
  • Smaakmakers: Gebruik fruit - dit mag van alles zijn*! Om een idee te geven: 1 banaan, avocado of ander zacht fruit, 1 appel, peer of ander stevig fruit, 1 - 2 stuks gedroogd fruit, vruchtensap of aangelengd diksap. Vermijd citrusfruit.
  • Eventueel** 1 - 2 eetlepels geweekt lijnzaad (Linum usitatissimum), psylliumzaad (Plantago afra/psyllium) of haver(mout) (Avena sativa) om de scherpte te verzachten
  • Snijd alle ingrediënten in stukjes. Doe ze in een hoge kom en maak een smoothy met behulp van een staafmixer.
  • Drink de smoothy met kleine slokjes en probeer de smoothy te ‘kauwen’ of in ieder geval in de mond al goed te mengen met speeksel.

Gebruik als antibioticum 1 - 3 maal daags een smoothy. In heftige gevallen en bij een goede vitaliteit gebruik je zo'n smoothy maximaal 3 -6 keer per dag en maximaal 3 dagen. Daarna minderen tot 1 - 3 smoothys per dag. Bij heel jonge kinderen en mensen met een lagere vitaliteit gebruik je 1 smoothy en neem je verdeeld over de dag vaak een paar slokken. De klachten horen meteen en snel te verminderen. Gebruik na een stevig begin de smoothy verder dagelijks met mate. Stop pas als de klachten echt verdwenen zijn en neem de smoothy voor de zekerheid dan nog één dag langer in. Maximaal 2 - 3 weken gebruiken.

In het kader van de 4 natuurkwaliteiten werkt bovenstaand recept het meest effectief bij mensen die van nature opknappen van een beweging naar Koud en Vocht. Als je dit recept meer naar Koud en Droog wil bewegen, pas dan het recept aan:

* Gebruik zuur fruit, zoals grapefruit, zure kersen, zure appels. Je mag hier ook citrusfruit gebruiken, maar alleen als je een deel van het gekleurde deel van de schil mee raspt. Hiervoor moet je biologische [EKO of Demeter] vruchten gebruiken.

** Gebruik deze ingrediënten zo min mogelijk

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Fire cider

wordt in Angelsaksische landen al eeuwenlang gebruikt als ‘natuurbiotica’ en geeft juist een heel (!) sterke beweging naar Warm en Droog.

Hieronder staat het recept van Rosemary Gladstar, de 'kruidengrootmoeder' van de Verenigde Staten. Je kan het haar zelf zien maken op Youtube

  • Ingrediënten: ½ ui (Allium cepa), een even groot stuk verse mierikswortel (Armoracia rusticana/Cochlearia armoracia), een even grote hoeveelheid verse knoflook (Allium sativum), een ½ zo groot stuk verse gemberwortel (Zingiber officinalis), 1 kleine  verse Spaanse peper of ¼ theelepel gedroogde cayennepeper (Capsicum anuum), appelcider azijn en honing naar smaak.
  • Snijdt de ingrediënten in kleine stukjes en doe ze in een pot. Vul de pot met appelcider, zodat alle ingrediënten onder staan en sluit goed af. Goed schudden en vervolgens 4-6 weken op kamertemperatuur laten staan. Daarna de azijn zeven en honing naar smaak eraan toevoegen. Op een koele plaats is deze fire cider maandenlang houdbaar. Als je er na een uur aan ruikt - voel je al hoe het werkt!
  • Gebruik: neem elk uur een  ½ - 1 theelepel.

In het kader van de 4 natuurkwaliteiten werkt bovenstaand recept het meest effectief bij mensen die van nature opknappen van een beweging naar Warm en Droog. Als je dit recept meer naar Warm en Vocht wil bewegen, pas dan het recept aan en gebruik bij inname: meer honing of geweekt lijnzaad (Linum usitatissimum), psylliumzaad (Plantago afra/psyllium) of haver(mout) (Avena sativa) om de scherpte te verzachten.

Veel succes, we horen graag jullie ervaringen met deze middelen!

==============================================================================================================================================

Voorgaande weken kon je lezen over:

Week 2 2017

Vochtige robots?

Laatst luisterde ik naar de radio:

Het ging over  de ontwikkelingen in de robotica. Robots werden in de vorige eeuw vooral ingezet in de industrie om werk te doen dat voor ons saai, zwaar, smerig en gevaarlijk was. De laatste tijd is er het  besef dat robots mensen op meerdere terreinen kunnen aanvullen. Er is behoefte aan sociale robots die als maatje of collega kunnen functioneren.

Nu robots vaker een rol gaan spelen in onze samenleving is het belangrijk om zorgen en angst, voor bijvoorbeeld dat robots ons leven overnemen, weg te nemen. Hiervoor blijkt sociale interactie tussen mensen en robots belangrijk te zijn.

“Robots die minder dan perfect zijn, zijn perfect voor ons”

Guy Hoffman

Een robot die voorspelbaar ( Droog) is, blijkt niet voor een emotionele binding (Vocht) te zorgen. Een robot moet meer onvoorspelbaar en improviserend (Vocht) zijn, net als echte mensen zeg maar. In het radioprogramma wordt het voorbeeld gegeven van een robot die minder functioneert als  calculerende schaker maar meer als toneelspeler of muzikant.

Echte mensen bewegen naar alle 4 natuurkwaliteiten. Het kenmerk van een robot is dat deze geprogrammeerd wordt (door echte mensen zeg maar). Programmeren betekent dat elke stap logisch wordt beredeneerd tot een volgende stap (Droog) . Ook een robot die kan reageren op bijvoorbeeld boosheid, heeft in zijn programma staan uit welke gedragingen boosheid bestaat. De beweging naar Vocht zal een robot nooit uit zichzelf kunnen maken.

Er zijn mensen die waarschuwen voor de gevolgen van meer robots in de samenleving. Ik ben hier niet bang voor maar wil je wel waarschuwen voor mensen die echt overtuigd zijn dat de wereld programmeerbaar is. Hoe kun je dit beeld hebben als je je met de wereld om je heen verbonden voelt?

Klik hier voor de link naar het fragment

============================================================================================================================================

Week 48 2016

Pepernoten in de natuurlijke gezondheid...... en nog lekker ook.......

Door Renée Koenders, MSc Herbal Medicine

De herfst is in onze cultuur de meest ondergewaardeerde tijd van het jaar. Het is een tijd om te evalueren wat je wel en niet belangrijk genoeg vindt om je verdere leven mee te nemen. Veel mensen hebben er moeite mee om daarover te beslissen, maar als je naar de natuur in de herfst kijkt is het eigenlijk heel makkelijk. Alles wat je energie kost, laat je los en alles wat je energie geeft, dat bewaar je. Omdat je echter een mens bent, moet je alleen wat verder vooruit zien dan 1 wintertje!  En het sinterklaasfeest is hier een grote hulp bij:

Met een goed sinterklaasgedicht worden al je zwakke punten op de hak genomen (dit zijn dus de dingen, die je volgens anderen los moet laten). En met de surprise wordt aangetoond, dat de verpakking niet de inhoud is (ook al is hij nog zo mooi en heeft hij veel meer tijd en moeite gekost). Met het cadeautje zelf, laat Sinterklaas jou delen in zijn overvloed van het hele jaar (opruimen/delegeren).

Het meest bijzondere aan het sinterklaasfeest zijn echter de pepernoten. Piet (die alles hoort en ziet en dus goed kan helpen bij de evaluatie), kan je er in deze tijd zomaar mee bekogelen, om je even wakker te schudden. Pepernoten staan symbool voor zaden, maar dan zaden vol met verwarmende kruiden. Geen zaden om in het voorjaar te planten dus, maar zaden om in jezelf te zaaien en zo Kou (en verstarring) en de laatste restjes Vocht (vastgehouden gevoel en gebrek aan richting) te helpen verdrijven. Om dit te kunnen verwerken is een goede spijsvertering noodzakelijk. Pepernoten helpen de spijsvertering (en het evalueren en het loslaten), zijn algemeen versterkend (je spendeert je energie niet meer aan nutteloze zaken) en hebben een gunstige uitwerking op het hart (maken vrolijk en gelukkig).

Voor degenen, die meer willen weten, volgt hier de oorspronkelijke werking van de kruiden, die meestal in pepernoten zitten*. Natuurlijk heeft Sinterklaas voor iedereen een individueel mengsel!

Pepernoot(speculaas)kruiden bevatten over het algemeen een mengsel van:

  • Anijs (Pimpinella anisum): Verwarmend en ontspannend.  Dunmakend, verterend en winddrijvend bij buikpijn en hoest met taai slijm.
  • Foelie en/of nootmuskaat (Myristica fragans: Warm en droog, wat stoppend en samentrekkend. Verwarmt een koude maag en zorgt ervoor dat de kost beter kan verteren. Door de beweging naar Droog ook versterkend bij hartkloppingen, flauwte en sinusklachten. Foelie is in haar werking verfijnder dan de noot.
  • Gember (Zingiber officinalis): Het poeder is zeer warm en verdrogend, maar houdt wat vochtigheid vast, dus ook wat verzachtend. De warmte begint langzaam, maar houdt langer aan. Daarom geschikt om de koude ledematen te verwarmen en niet zozeer om het lichaam snel te verhitten, zoals peper. Verwarmt en versterkt een koude maag, zorgt voor een goede vertering en geeft eetlust. Mn. nuttig bij koude en vochtige spijzen.
  • Kaneel (Cinnamomum zeylandicum): Zeer warm en droog. Verwarmend, versterkend, openend en dunmakend, met enige samentrekkende kracht, waardoor het maag, ingewanden en hart versterkt. Helpt bij de spijsvertering. Verder bij klachten door kou, zoals waterzucht, stinkende adem, buikpijn, blaasklachten, menstruatieklachten en sinusproblemen.
  • Kruidnagel (Caryophyllus aromatica): Zeer warm en droog. Versterkend, openend, doorsnijdend, doordringend en dun makend, ook nog wat samentrekkend. Bij klachten door teveel kou in de hersenen, het hart en de maag. Gekauwd in tijden van de pest bevrijdt het de mens van de besmettelijke en vuile lucht.
  • Suiker (Saccharum officinalis): In de 17e eeuw werd suiker gezien als specerij en het werd gewonnen uit suikerriet. Pas tijdens de Franse revolutie ontstond de huidige suikerconsumptie en de ontwikkeling van de suikerbiet. Rietsuiker is warm en vochtig. Verzachtend, bevochtigend en versterkend. Door de beweging naar Vocht maakt het te vaste ontlasting los en is zeer goed bij zowel vastzittende borstklachten als blaas- en nierklachten.Nijlandt: "Maakt niet zo dorstig als honing en is ook niet zo scherp en bijtend voor de maag; tenzij het niet goed gewonnen wordt. Dan is het zo scherp,dat het hoofd zwaar wordt."
  • Zwarte peper (Piper nigrum): Zeer warm en zeer verdrogend. Doorsnijdend, dunmakend en openend. Tegen buikpijn, vergif, wazig zicht en andere klachten die door te veel vocht en kou ontstaan.

De volgende kruiden worden er ook wel eens door gemengd:

  • Kardamom (Elettaria cardamomum): Warm en verdrogend.  Versterkend, dunmakend en winddrijvend. Werkt bij allerlei koudeklachten van de hersenen, het hart, de longen, maag en baarmoeder. De beweging naar Vocht is mn. op blaas en nieren: het verzacht bij blaasontsteking en zwakte of pijn in de nieren en verweekt de stenen in blaas en nier.
  • Piment (Pimenta officinalis/dioica): Werking als van kaneel, kruidnagel en peper tezamen. Meer gebruikt in Engeland.
  • Vanille (Vanillia planifolia): Afrodisiacum, verdere werking zoals van kaneel.

*Bron: Nylandt, P. (1682). De Nederlandse herbarius of Kruydt-boeck. Facsimile editie 1976. Schiedam: Interbook International bv.

En nu aan de slag met het recept**

INGREDIËNTEN VOOR ONGEVEER 75 PEPERNOTEN

  • 4 theelepels speculaaskruiden - met jouw eigen speculaaskruidenmengsel (kijk bij de kruiden hierboven wat nu het beste past)
  • 250 gram bloem* + 8 gram bakpoeder (of 250 gram zelfrijzend bakmeel) *Wil je geen gluten, gebruik dan rijstebloem, de pepernoten krijgen daaardoor wel een zanderige structuur. Zelf gebruik ik liever haverbloem (gemalen in een glutenvrije omgeving).
  • 100 gram palmbloesemsuiker (of 125 gram donkerbruine basterdsuiker)
  • mespunt zout
  • 100 gram koude harde boter
  • ongeveer 5 eetlepels kokos-, amandel-, haver-, rijst- of koemelk

Meng de kruiden met bloem, bakpoeder, suiker en zout.

Snijd de boter met 2 messen door het bloemmengsel en kneed tot een stevig deeg.  Valt dit deeg nog uit elkaar, voeg dan de melk met kleine scheutjes toe om het samenhangender te maken. Kneed alles tot een stevige bal. Laat deze bal 30 minuten in de koelkast rusten.

Draai hier vervolgens kleine balletjes van, ongeveer ter grootte van een pepernoot.

Warm ondertussen de oven voor op 175 graden.

Leg de balletjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak de pepernoten in ongeveer 25 minuten gaar.

Voor een sneller resultaat leg je de deegbal niet terug in de koelkast en draai je er meteen kleine balletjes van. De pepernoten krijgen dan een zachtere structuur.

Ook je huis gaat hier heerlijk van ruiken!

**Met dank aan Hilly, voor de puntjes op de i bij dit recept!