4 Natuurkwaliteiten

Er zijn 4 natuurkwaliteiten in jou en alles om ons heen: Warm, Koud, Droog en Vocht.

Spreek de taal van de natuur, die wordt door iedereen verstaan. Zo zorgen we samen voor een gezonde wereld.

4 natuurkwaliteiten en schrijvers

4 natuurkwaliteiten en schrijvers.. de ene is de andere niet.

Afgelopen week was ik bij een lezing van 2 schrijvers. Het was het soort lezing waarbij de beide op de bank zittende schrijvers een spontaan dialoog met elkaar hadden en dan zo nu en dan stukjes uit een van hun boeken of columns voorlazen.

Ik vond het leuk om vanuit de 4 natuurkwaliteiten, zonder iets van beide personen echt te weten, de mensen achter de schrijver te bekijken.

Schrijver 1, noemen we haar maar, kwam op met een aantal A4-tjes in de hand. Nette kleding aan, verzorgd en duidelijk voorbereid. Headsetje op en kon er ook goed mee overweg. Quote: 'ik werk altijd van 10 tot 3, want je hebt discipline nodig om een boek te schrijven'.

Schrijver 2, slobber kleren, haar door de war, liep van de een naar de ander. Plofte op de bank, pakte de microfoon – waardoor het geluid lekker ging rondzingen - , want een headset was toch geen gezicht! Geen notitie of papier te zien en ging lekker onderuitgezakt in de bank hangen. Quote: ' sinds ik in Portugal woon heb ik totaal geen benul van tijd of dag meer'.

Krijgen jullie al een beeld :-) ?

De lezing ging uiteraard over hun boeken en/of columns en meer specifiek over hun wederwaardigheden van hun leven in de Algarve, Portugal, Wat hadden ze zoal meegemaakt en wat viel hun op. Best leuk toch?

De dagvoorzitter had werk gemaakt van haar presentatie van de schrijvers. Wat waren de overeenkomsten naast hun liefde voor de Nederlandse taal. Dat waren er op zich best nogal wat, zoals reizen, honden, Portugal dus en er waren er nog een paar die ik me niet meer zo herinner.

Maar wat een verschil in persoonlijkheid!

Zoals je je al kunt voorstellen begon schrijver 2 zomaar wat te vertellen, waarna schrijver 1 teruggreep op de afgesproken onderwerpen en daar haar zorgvuldig uitgekozen en geprinte stukjes voor opdiepte.

Schrijver 2 was uiteraard het stukje dat hij voor wilde lezen uit zijn boek ‘kwijt’ en moest daar even naar zoeken. Daarbij had hij ‘slechts’ 2 stukjes uitgekozen, terwijl schrijfster 1 toch minstens 5-6 anekdotes op papier en in haar boek aangemerkt had. Zij las nauwkeurig en netjes voor uit eigen werk, terwijl hij een beetje raffelde en hier en daar tussendoor wat toelichting gaf alvorens weer verder met de tekst te gaan.

Hoewel ze dus veel gemeen hadden, vertegenwoordigden ze totaal verschillende natuurkwaliteiten en was hun vertelwijze totaal verschillend. De een droog de ander vochtig.

De schrijvers?

Schrijfster 1 Tessa de Loo, schrijver 2 Arthur van Amerongen. Misschien ken je hun boeken of columns en herken je hun schrijftrant ook in deze natuurkwaliteiten. Ik ben benieuwd!

groeten van GerjaHelaas kan er nog niet direct gereageerd worden op onze blogs. Wil je toch graag reageren dan kan dat via het formulier op de contactpagina of via info@4natuurkwaliteiten.nl